Categorie archief: marketing

The break-up.

De marketeer die de consument kent, maar de consument die zich niet naar de algemeenheden wenst te vormen. “Je bent tussen de 28 en 34 jaar…” Symbolisch.Goede video om de marketeer weer terug naar de kern te brengen. Becoming customer centric.

3D projection mapping voor de spectaculaire opening van H&M in Amsterdam.

H&M heeft de grootste Nederlandse winkel op de Dam in Amsterdam geopend. Ruim 3 minuten konden de genodigden gasten en het toegestroomde publiek op de Dam genieten van een surrealistisch sprookje van licht en magische effecten. Een rood gestrikt lint dat het gehele pand omvat springt open en het historisch gebouw transformeert in een kleurrijk poppenhuis waarin niets is wat het lijkt. Op het moment dat een ouderwets muziekdoosje begint te spelen ontwaakt het gebouw en zijn het de ontsnappende muzieknoten die de verschillende kamers doen oplichten.
De flagshipstore is tevens de eerste winkel waar de interieurcollectie van H&M te koop zal zijn.
Mooie, impactvolle gebeurtenis die veel free publicity heeft gegenereerd (de video is zo’n 100.000x bekeken). Maar bovenal, weer een typische H&M introductie. Verrassend, rebels en toch classy.

The revival of Old Spice.

Ongetwijfeld wel ergens gehoord. Old Spice “doet ook aan social media”. Direct interessant om jezelf af te vragen of je aan social media “kunt doen” of dat social media iets met jouw merk doet. Het laatste natuurlijk.
Social media is geen doel op zich. De social media zijn een middel om sneller met de connected customer (jouw doelgroep dus) te interacteren. Old Spice heeft dit goed opgepakt.
Wat begon als een reguliere ATL-campagne – overigens zeer goed gebaseerd op consumer insights – eindigde als één van de meeste succesvolle campagnes. Met als resultaat een stijging van 107% in de verkoop van Old Spice.

Smell like a monster.

Hoe succesvol ben je als er een parodie van jou wordt gemaakt. Super Grover speelt de commercial van Old Spice na.
Wederom een fantastische opvolging van een succesvolle campagne.

Digital is dead.

Waanzinnig goed weergegeven presentatie over het huidige lastige tijdperk van (media en reclame) bureau en adverteerder. Bureaus willen voornamelijk leuke films maken en het mediabureau komt met hun media-advies vaak niet verder dat “je moet op TV” en het online advies beperkt zich tot banners….

Shift happens

Een update uit 2007 van het origineel: “Shift Happens”. De update is uit 2007 en de gebruikte cijfers zijn nu nog extremer dan in 2007 voorspeld. Des te meer reden om na te denken over de inpakt van de “Shift Happens”. Het vervolg uit 2009 is inclusief de nieuwste feiten en statistieken en gaat meer in op de veranderingen in het medialandschap.

Anyone is entitled to my opinion.

Eén van Madonna’s legendarische uitspraken. Zo arrogant als het destijds klonk, zo trendsettend is het gebleken. Madonna de trendsetter. Niet alleen qua style, maar ook, een trendsetter qua attitude.
Anyone is entitled to my opinion. In deze oneliner zit haarfijn het huidige maatschappelijk gedrag. Iedereen vindt dat hij niet alleen zijn mening mag geven, maar vooral, dat er ook naar geluisterd moet worden. Ongeacht of het misplaatst of beledigend is. Jan en alleman vindt dat zijn mening gehoord mag worden. Gevraagd en ongevraagd wordt iedereen er mee geconfronteerd. Of het nu gaat om politiek, de werkgever, de buurman of de dienstverlening van een bedrijf. Ongezouten wordt de mening geventileerd.

Als adverteerder zit je er maar mooi mee. Niks luisteren naar de gemene deler. Niks onderzoek wat de doelgroep in z’n algemeenheid van een bepaalde dienst vindt.
Elke individu heeft een mening en wenst (nee, eist) dat daar naar geluisterd wordt. Terecht of onterecht. En, dankzij internet heeft de huidige consument een platform gevonden waar hij 24/7 zijn mening kan spuien en wenst anytime, anywhere een reactie.

Consequentie? De arrogante, autoritaire houding van merken wordt niet langer getolereerd. Bedrijven moeten razendsnel hun processen erop aanpassen. Zorg dat je laat merken dat de individuele consument wordt gehoord. En verzeker jezelf ervan dat alle medewerkers zich bewust zijn van de mondige consument. Merken moeten zich realiseren dat als jij niet luistert, de consument op internet heel veel, heel geduldige luisteraars vindt.

Een plek in het hart.

hartje
Een onderzoek van Bloom laat zien hoe onze samenleving verandert en wat dat betekent voor organisatie, merk en marketing. Het belooft een verschuiving van oude naar nieuwe marketing. Dit betekent onder andere dat we van een economisch model naar een sociaal-economisch model gaan. Ook voorspelt het onderzoek dat het concept merk verandert van een middel tot winstmaximalisatie naar het merk als middel tot maatschappelijke bijdrage, en van merk staat voor zekerheid naar merk is een beweging.

In de nabije toekomst zal het volgens de trend analyse van Bloom bij marketing niet meer gaan om het kopen van een plek in het hoofd van de consument, maar om de passie om een plek in het hart te verdienen en zullen we van push- en pull werking naar een magnetisme-werking overgaan.

Een situatie waarin het merkideaal van een groep mensen die dit ideaal deelt zal aantrekken en waarin deze merkvrienden op hun beurt als ambassadeurs weer anderen inspireren en motiveren

De stille revolutie van Prince.

Prince
De muziekindustrie kampt al jaren met de vraag aller vragen: wat doen we met internet? Want, in de ogen van de muziekindustrie, is internet en dan ook nog eens het onogenlijke kopieergedrag van de consument, de oorzaak van hun economische malaise.
De CD-verkoop keldert elk jaar. Was in de jaren 80 en 90 het concert de ‘kostenpost’ om de CD-verkoop te stimuleren, nu moeten de concerten het verlies van de CD-omzet compenseren. Concertkaartjes gaan dan ook voor Euro 85,– tot zelfs Euro 125,– p.p. over de toonbank. Kommer en kwel dus.

Prince bewijst dat het ook anders kan!
Voor $50,– konden al in 1997 bezoekers van zijn website Crystal Ball bestellen. Een box van 5 CD’s met nieuwe en niet eerder uitgebrachte oude nummers. Zo werd Prince de eerste popartiest die zijn muziek op internet verkocht. En, met veel succes! Het geld stroomde binnen. De site is geen doorsnee fan-site, waarvan er dertien in een dozijn op internet te vinden zijn. Prince laat de fan in de Prince-wereld binnen. Al sinds jaren is het op zijn site mogelijk om nieuwe en oude muziek te downloaden. Tegen betaling dus!

Jaarlijks geeft hij tientallen concerten en bezoekers betalen gemiddeld Euro 30,– voor een kaartje. Prince gebruikt de concerten niet om de CD-verkoop te stimuleren, maar puur en alleen voor zijn inkomsten. En, zonder platenmaatschappij. Want die heeft Prince al sinds de jaren 90 de rug toegekeerd. Prince is een zeer productieve artiest, die nummer, na nummer uitbrengt. En daar was zijn platenmaatschappij het niet mee eens. Eén album per jaar vonden zij wel genoeg. Prince niet. Een Prince-fan heeft recht op al zijn muziek, was zijn visie.

Om zijn muziek te beschermen voert Prince een harde strijd tegen iedereen die iets van Prince laat zien of horen op een site. Misbruikers krijgen van Prince onmiddellijk een schrijven met het verzoek om zijn beeltenis of muziek te verwijderen. Zo niet, I will see you in court. Is zijn motto.

LotusFlow3r
Sinds begin dit jaar heeft Prince weer een nieuwe site: LotusFlow3r. Een nieuwe stap in zijn internetstrategie. Want in tegenstelling tot zijn vorige site, is deze niet gratis. Alleen wie Euro 52,– betaalt, krijgt toegang tot de Prince-schatkist: video’s, live optredens, etc. Ook zijn dan de twee nieuwste albums van Prince te downloaden.
Hoeveel Prince via internet verdient is onbekend. Variety – het Amerikaanse tijdschrift voor de amusementsindustrie – schat dat zo’n 1 miljoen mensen lid zijn van de Prince-site. Met LotusFlow3r laat Prince de industrie nogmaals zien, dat met een beperkt budget, artiesten geld kunnen verdienen met internet. De belangrijkste les van Prince: zorg voor unieke content en houd die door een harde strijd tegen piraten uniek.

In 2006 is Prince onderscheiden met een Webby Lifetime Achievement Award. Het jury rapport luidde: “Besides being a musical genius, Prince is a visionary who recognized early on that the web would completely change how we experience music. For more than a decade, he has tapped the power of the Web to forge a deeper connection with his fans and push the boundaries of technology and art.” Woorden, waar niet alleen artiesten, maar ook adverteerders veel inspiratie uit kunnen halen!

De werkelijkheid van een weeralarm.

Na een lekkere zomerse week, vol goedlachse en goed gemutste Nederlanders, sloeg het humeur om, nadat bleek dat het afgegeven weeralarm van het KNMI overbodig was.
De arme Erwin Krol heeft met zijn weeralarm de maakbare samenleving op z’n grondvesten doen schudden. De individuele burger gaat helemaal op in zijn maakbare wereld…… En het weeralarm maakte dit pijnlijk duidelijk.

Niemand was opgelucht toen bleek dat het weer meeviel.
Niemand was het KNMI dankbaar dat zij tijdig hadden gemeld dat het weer mogelijk serieuze vormen kan aannemen….
En waarom niet? Omdat in de maakbare samenleving alles moet verlopen zoals de burger het heeft gepland. Er is niet langer ruimte voor onverwachte, niet geplande omstandigheden. Alles moet en is tegenwoordig maakbaar, zoals de burger het wil.

- Nu even geen tijd voor kinderen? Invriezen die eicellen
- Kind zegt op z’n 6e nog steeds pasgetti (i.p.v. spaghetti)? Gevalletje logopedie. Kan natuurlijk niet zo blijven.
- Eén tand scheef? Ongehoord. Ook op je vijftigste kun je nog een beugel nemen.

Alles wordt vanuit een eigen ideale, perfekte wereld bekeken en beoordeeld. Er wordt (bewust of onbewust) door de burger bedacht hoe e.e.a. moet gaan verlopen. Elke verstoring in deze ideale wereld roept heftige weerstand op.
Ook adverteerders, met name in de dienstverlening, ondervinden dit dagelijks. Als nu de telefoon uitvalt, dat wil de burger nu geholpen worden en hoogst persoonlijk geïnformeerd worden over het hoe en wat. De acceptatiegrens ligt laag. Geen enkel falen van dienstverleners wordt nog getolereerd.

Deze hoogwaardige service mag uiteraard niets extra’s kosten. De burger vindt het een minimale vereiste dat hij geen ‘last’ heeft van de dienstverlener.
Hoe goed de bedoelingen van het KNMI ook waren….
Hoe service gericht het KNMI ook dacht te zijn……
Doordat het net niet helemaal klopte, had de burger er ‘last’ van….. en de gehoopte positieve PR voor het KNMI sloeg om in een heftige storm.