Categorie archief: strategie

YouTube in HD en TV via Xbox.

tv

Na Vimeo gaat ook YouTube zijn beeldkwaliteit verhogen. YouTube gaat films opslaan en streamen in de volledige high-definition kwaliteit die je tegenwoordig krijgt als je filmt met een moderne videocamera. De snelheid van je computer en je internetverbinding zijn uiteraard wel van invloed op de kwaliteit van de beelden.
Met de huidige breedband/glasvezel oorlog in Nederland is een supersnelle verbinding tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Deze snelheden gecombineerd met steeds meer HD-content vormen wederom een grote bedreiging voor de aloude TV.

Maar de aanval op de traditionele tv-aanbieders als Ziggo, UPC en KPN komt ook van een andere hoek: Microsoft is bezig met televisie omroepen om televisie uitzendingen te gaan vertonen op de Xbox 360. Via Xbox live, internetdienst van de spelcomputer, kan er digitale televisie worden gekeken zonder dat er kabeltelevisie of ethertelevisie (Digitenne) nodig is.

In Engeland is het product inmiddels uit z’n testfase. Engelse bezitters van een Xbox 360 kunnen vanaf oktober films en series bekijken van enkele grote Britse tv aanbieders. Ook in Frankrijk probeert Microsoft voet aan de grond te krijgen door een overeenkomst te sluiten met Canal+. In Nederland is het nog niet zover maar er zijn wel al gesprekken gaande met RTL en SBS.
Microsoft heeft tot nu toe zo’n 10 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht in Europa. Van dit 10 miljoen heeft ongeveer 7 miljoen toegang tot internet. Microsoft volgt Sony en Nintendo op wat televisie doorgifte betreft. Beide bedrijven werken al langer aan manieren om tv bij de consument te brengen. In Engeland kunnen Sony en Nintendo gebruikers al langere tijd naar de BBC kijken. In Nederland is het voorlopig nog even wachten op tv diensten via de Xbox.

To astroturf or not.

Hele boeken zijn er geschreven. Elke self-named goeroe heeft er een flitsende presentatie over gemaakt en allemaal zijn ze het er over eens: dankzij Obama’s campagne voor de presidentsverkiezing was eindelijk het bewijs geleverd dat marketing aan de vooravond stond van the big chance. Het moest allemaal anders. Power to the people! Niks door adverteerders bedachte marketingstrategieën, waar de consument geen rol in had. Nee, voortaan hoeft de adverteerder ‘alleen’ maar te zorgen dat de consumenten onderling over het ‘onderwerp’ gaan praten.

De Amerikanen hebben er al jaren een term voor Astroturfing. Niks nieuws onder de zon. Sterker nog, het is een van de oudste manieren om ‘een movement’ op gang te krijgen. Het principe is simpel. Je zorgt dat een groep aanhangers (voorstanders of tegenstanders) gefaciliteerd worden met informatie om daarmee de lobby op gang te brengen. Dankzij social media is het allemaal makkelijker geworden. De technologie is beter, alleen het principe is niet veranderd.

Obama heeft het dus niet uitgevonden, hoogstens verbeterd. Maar nu krijgt hij een koekje van eigen deeg. Hoe succesvol hij was tijdens de verkiezingen, zo moeilijk gaat het nu bij de discussie over het zorgstelsel in Amerika. Obama heeft verzuimd online zijn achterban te laten lobbyen over het onderwerp. Hij heeft hen niet gefaciliteerd met achtergrond informatie, facts en fables etc. Daar heeft de tegen-lobby dankbaar gebruik van gemaakt. Inmiddels heeft Obama 75.000 lobbyisten tegenover zich staan die actief de achterban voedden met informatie tegen het voorstel van Obama. En ook Obama weet, dat als iets eenmaal op Facebook staat, kan de ‘oude’ media de mythevorming niet doorprikken….

Obama maakte de klassieke fout door te denken dat de inzet van social media om een positieve buzz te krijgen een ‘campagne’ is. Een fout die menig adverteerder maakt. Het is geen campagne! Het is een bedrijfsstrategie, waarbij bewust en langdurig wordt gekozen om de consument te betrekken bij de bedrijfsvoering (en in het voorbeeld van Obama, bij de lobby).

Geven, geven, geven en pas daarna nemen!


We leven in een tijdperk dat gekenmerkt wordt door ‘interactief internet’. Het is dus gedaan met het eenzijdig schreeuwen van de daken hoe goed uw merk is. Het is gedaan met het verstoppen van uw gebreken. Het imago volledig zelf bepalen, zo nodig manipuleren? Vergeet het! Want uw klant beschikt vandaag over enorm veel informatie, in een handomdraai beschikbaar. U behandelde een klant onheus? Het ontbrak u aan fatsoen? Een gebrekkige service verleent? Ontoereikende producten of diensten? Dan loopt u de kans dat uw mondige klant zijn mening via het web deelt met zijn contacten.

Kortom: mond-op-mondreclame moet nu, meer dan ooit, prioriteit ‘numero uno’ zijn. Want voortaan praat men niet alleen op de hoek van de straat en bij de bakker over merken maar ook en vooral op het internet. Mond-op-mondreclame offline én online; twee commerciële veldslagen die niet onderschat moeten worden!

Dus… oprechte passie wordt opnieuw een basisvereiste! Een goed product: mooi. Een perfect geleverde dienst: knap. Een goede service: perfect. Maar wat met de gratis nootjes bij het drankje? De extra’s? U verkoopt schoonmaakproducten: geef schoonmaaktips. U baat een drankenhandel uit: verspreid leuke recepten. Ontwikkel rondom uw producten en/of diensten een leefwereld, waar er meer te krijgen is dan dat waar de klant naar op zoek is.

Welke meerwaarde biedt u? En dan heb ik het niet over het zomaar weggeven van kortingsbonnen of cadeautjes. Nee, ik bedoel beleving. Laat dat wat u aanbiedt, leven! Uw klant wordt/is zo tevreden dat hij onbewust één van uw beste verkopers wordt; uw onvoorwaardelijke fan!
Maar maak u geen illusies. U moet eerst onvoorwaardelijk en onophoudelijk geven, geven, geven, alvorens u denkt te kunnen nemen. Wees dus oprecht en geduldig. Uw klant enkele malen extra adviezen geven of gedurende enkele maanden een periodieke nieuwsbrief uitsturen, maakt van u niet meteen de ‘gulle gever’……

De klant in het hart raken.

De klant in het hart raken. Daar doen we het voor. Geleerd tijdens de door professoren geïnspireerde marketinglessen. Maar het blijkt toch nog verdomd moeilijk te zijn om dat voor elkaar te krijgen. Hoe vaak mondt het niet uit in een exercitie die alleen de marketeer (of het management) raakt en de klant ongemoeid laat.
Heineken heeft al meerdere keren laten zien dat het kan. Soms redelijk eenvoudig en soms vergt het veel voorbereiding. Dit filmpje laat zien hoe Italiaanse voetbalfans door Heineken geraakt zijn. Heineken heeft hét voetbal event van het jaar (in Italië) gebruikt om hun klant met de positionering “made to entertain” in het hart te raken (letterlijk).

Prachtig voorbeeld. Ook weer een goed bewijs dat je buiten de geijkte paden moet willen treden.

Marketingles van Steve Jobs: marketing is about values.

Hij richtte Apple op in 1976, vertrok met ruzie in 1985 en kwam in 1997 terug als CEO.

Apple had het toen moeilijk. Het goede imago van vroeger was er nog, maar het bedrijf had een nieuwe impuls nodig In deze video legt Steve Jobs duidelijk en helder weer waar het probleem zit. “We helpen de wereld niet als wij consumenten vertellen waarom ons beeldscherm beter is dan merk X of onze harddisk sneller is dan merk Y..”. “We zijn een sterk merk. We zouden ons niet moeten vergelijken met concurrenten!”. Al in 1997 had Jobs het over community’s in zijn vergelijking met Nike. “Nike never told me that their shoes are better than others. They talk about heroes.”
Een must-see voor elke marketeer!!