Categorie archief: Internet

The web is dead, long life the internet.

In augustus 2010 stond er in Wired een artikel met als titel: “The Web is Dead. Long Live the Internet”. Dit artikel geschreven door Chris Anderson en Michael Wolff, heeft wereldwijd voor aardig wat rumoer gezorgd.
Wired beschrijft het einde van het Web (“The Web is Dead”), Forrester noemt het de opkomst van het “Splinternet”. Beide beschrijven eenzelfde trend. De consumptie van informatie en entertainment verloopt niet langer enkel en alleen via internet maar via verschillende devices, apps en technologieen. Een voorbeeld uit het Wired artikel:

“You wake up and check your email on your bedside iPad that’s one app. During breakfast you browse Facebook, Twitter, and The New York Times three more apps. On the way to the office, you listen to a podcast on your smartphone. Another app. At work, you scroll through RSS feeds in a reader and have Skype and IM conversations. More apps. At the end of the day, you come home, make dinner while listening to Pandora, play some games on Xbox Live, and watch a movie on Netflix’s streaming service.”

Je hebt een dag op internet doorgebracht, maar niet op het Web. Anderson en Wolff, de journalisten van Wired, constateren een belangrijke verschuiving van een wijd open web naar een semigesloten platform dat het internet weliswaar gebruikt voor het transport van data, maar vervolgens niet de traditionele browser als weergever van deze data. “De opkomst van het iPhone-model, aldus Wired, een wereld waar Google niet kan crawlen en HTML niet domineert. Een wereld van video, apps, tablets, consoles en mobiele aparaten.”

Een uitdaging. Want hoe gaan we vervolgens alles aan elkaar knopen om unieke gebruikers en intenties te kunnen identificeren….?

YouTube in HD en TV via Xbox.

tv

Na Vimeo gaat ook YouTube zijn beeldkwaliteit verhogen. YouTube gaat films opslaan en streamen in de volledige high-definition kwaliteit die je tegenwoordig krijgt als je filmt met een moderne videocamera. De snelheid van je computer en je internetverbinding zijn uiteraard wel van invloed op de kwaliteit van de beelden.
Met de huidige breedband/glasvezel oorlog in Nederland is een supersnelle verbinding tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Deze snelheden gecombineerd met steeds meer HD-content vormen wederom een grote bedreiging voor de aloude TV.

Maar de aanval op de traditionele tv-aanbieders als Ziggo, UPC en KPN komt ook van een andere hoek: Microsoft is bezig met televisie omroepen om televisie uitzendingen te gaan vertonen op de Xbox 360. Via Xbox live, internetdienst van de spelcomputer, kan er digitale televisie worden gekeken zonder dat er kabeltelevisie of ethertelevisie (Digitenne) nodig is.

In Engeland is het product inmiddels uit z’n testfase. Engelse bezitters van een Xbox 360 kunnen vanaf oktober films en series bekijken van enkele grote Britse tv aanbieders. Ook in Frankrijk probeert Microsoft voet aan de grond te krijgen door een overeenkomst te sluiten met Canal+. In Nederland is het nog niet zover maar er zijn wel al gesprekken gaande met RTL en SBS.
Microsoft heeft tot nu toe zo’n 10 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht in Europa. Van dit 10 miljoen heeft ongeveer 7 miljoen toegang tot internet. Microsoft volgt Sony en Nintendo op wat televisie doorgifte betreft. Beide bedrijven werken al langer aan manieren om tv bij de consument te brengen. In Engeland kunnen Sony en Nintendo gebruikers al langere tijd naar de BBC kijken. In Nederland is het voorlopig nog even wachten op tv diensten via de Xbox.